samenninove
sp.a herstelt het Ninoofse erfgoed in zijn waarde!

sp.a herstelt het Ninoofse erfgoed in zijn waarde!

Al wie de vroegere kring, school, bibliotheek kent, weet dat dit ...

meer
Mei01

1 Mei feesten 2015

Op 1 Mei vieren we het feest van de arbeid. 's ...

meer

erpe-mere
Groepsaankoop fietsen

rondom ons

Koop je een elektrische, plooi- of stadsfiets via Samen Sterker, dan kan je tot 350 euro besparen.

lees meer

nieuws!

Retailcentrum van 8000m²: bedreiging voor lokale middenstand

vrijdag 27 januari 2012

Het kartel sp.a-Groen vindt het onbegrijpelijk dat de VLD-CD&V-LDD-meerderheid, met de VLD als kampioenen van de middenstand, nauwelijks iets onderneemt tegen de komst van een retailcentrum aan de Brakelsesteenweg (tegenover de AVEVE).

Een projectontwikkelaar heeft zijn oog laten vallen op een terrein langsheen de Brakelsesteenweg, tegenover de vestiging van de AVEVE. Doel is een retailcentrum in te richten, een terrein voor grotere winkelketens. Gelet op het omvangrijke afzetgebeid van Ninove en haar omliggende gemeentes is die vraag niet onlogisch.
Maar dan moet je je wel afvragen of Ninove wel nood heeft aan zo'n bijkomend retailcentrum. Gemeenteraadslid Wouter Vande Winkel: "Op vlak van supermarkten hebben we een Colruyt, Carrefour, Delhaize, Aldi en Lidl. Voor schoenen kan je terecht bij de Proost, Firelles (Muys), Torfs, Brantano enz. Wie zich in het nieuw wil steken kan terecht bij C&A, Mexx, Vogele, Zeeman, Esprit en ga zo maar door. Voor elektronica is er Eldi, Vanden Borre, Van Hamme, Photo Hall, Bouvaert en een nog een aantal winkels specifiek voor gsm's. Welke meerwaarde kan een bijkomend retailcentrum nu in godsnaam nog hebben? Het erge is dat niet deze grote winkelketens de dupe zullen zijn van het nieuwe retailcentrum, maar de kleinere, lokale zelfstandige."

Raadslid Katie Coppens wijst ook op de verkeersdrukte die dit retailcentrum zal meebrengen: "Momenteel is de verkeersdruk op de buurt al enorm groot. Acht grote winkels van elk 1000m² zal die druk nog eens extra doen toenemen. En dat allemaal terwijl de meerwaarde van zo'n retailcentrum nagenoeg nihil is. Op de plannen is er sprake van nieuwe rotondes op de Brakelsesteenweg. Met de herinrichting van Den Dollar op komst, wordt dit een aaneenschakeling van rotondes."

Groen-voorzitter Jordy De Dobbeleer wijst er eveneens op dat dit ingaat tegen de huidige trend om commerciële activiteiten vooral binnen de stadskern te concentreren: "Elke stad van een beetje omvang wordt geconfronteerd met druk verkeer en probeert zijn kern commercieel te versterken. Een retailcentrum buiten het centrum is ecologisch en economisch achterhaald. Het is bovendien nogal eigenaardig: enkele maanden geleden keurde de gemeenteraad een subsidiereglement goed om oude, verwaarloosde handelspanden in de stadskern te renoveren en nu wordt er nauwelijks verzet aangetekend tegen een omvangrijk retailcentrum buiten de stad. Welke visie heeft deze meerderheid eigenlijk?"

Dat het stadsbestuur, met de VLD als kampioenen van de middenstand, zich als een mak schaapje in dit dossier gedraagt is op zijn zachtst gezegd nogal eigenaardig. "Schepen Van Eeckhout zegt al het mogelijke te doen om de omvang van het retailcentrum te beperken," vertelt sp.a-voorzitter Stijn Vermassen, "maar dat is natuurlijk een ronduit zwakke houding. Het stadsbestuur zou alles uit de kast moeten halen om dit project tegen te houden, niet om het enkel te beperken."
Met een amendement op de gemeenteraad proberen raadsleden Vande Winkel en Coppens het stadsbestuur op het goede spoor te brengen.

  

OCMW opent ontmoetingscentrum voor senioren ‘De Fontein’

De OCMW-raad besliste om vanaf 4 mei van start te gaan met het geplande ontmoetingscentrum voor senioren in Ninove-centrum en doopte het ‘De Fontein’. ... meer

WZC Klateringen nooit zonder stroom

Vorige woensdag vond de oplevering plaats van een noodstroomgroep in OCMW woonzorgcentrum Klateringen. De noodstroomgroep was al enkele maanden in gebruik maar werd pas nu officiee ... meer

Ninove start project mobiel sociaal huis

De NInoofse ocmw-raad gaf op 25 februari 2015 groen licht om van start te gaan met een project waarbij opgeleide vrijwilligers op zoek gaan naar verborgen eenzaamheid en armoede bi ... meer

Actieplan OCMW Ninove

Enkele weken geleden ontstond er commotie in de pers naar aanleiding van een inspectieverslag van wzc Klateringen. Dat inspectieverslag bevatte een aantal negatieve en positieve pu ... meer
25 03 2015
lees meer
56 ziekenhuizen wachten op geld